Studie: Kubism Episod 2 del I

Ny duk, nya idéer och nytt självförtroende. Jag har slutfört den förra målningen så gott jag kunde. Jag blev inte riktigt nöjd, vissa måningar är svåra och man får kämpa för att slutföra. Den här ska vara mindre uppbruten och jag vet redan hur bildrummet ser ut i den. Jag såg en målning av Picasso som heter Woman Playing the Mandolin (1909) och blev inspirerad. Skissen är enkel, jag går ändå bort så mycket från den när jag börjar måla, men man måste ju börja någonstans. 

/CM



Studie: Kubism Del VII

GOD JUL !


Studie: Kubism Del VI

Idag har jag målat mycket, det är nog inte så mkt kvar på den här målningen. Den kändes klar förut, sen började jag störa mig på lite saker här och var...Jag är mest nöjd med den övre "bakgrunden" och minst nöjd med mitten, det känns som om jag trasslade in mig där......Nu vänder jag på den, sen ska jag inte kolla på den förrän om 3 dagar eller nått, så får vi se vad jag tycker då....Maria, jag väntar på att du ska kolla!

/cm



Studie: Kubism Del V

Jag vände på målningen igår på så sätt har jag bara sett baksidan hela förmiddagen när jag skrivit på uppsatsen. Det va nog bra, eftersom jag såg lite saker jag ville ändra när jag började måla idag. Annars e jag lite ångerfull över att jag valde så ljusa färger, skulle vilja ha lite mer svärta i allt. Det ser för plastigt ut.....Jag tänker försöka måla ut hela ytan sedan ändra det som inte funkar, annars fastnar jag någonstans och märker att det ändå inte funkade när helheten finns där...

/cm


Studie: Kubism Del IV

Idag är jag så jävla trött på den här målningen så jag orkar inte skriva något, fotot får tala för sig själv....

/cm



Studie: Kubism Del III

Idag har jag börjat måla! Det har gått ganska bra faktiskt, fast det blir en del ändringar under arbetets gång. Jag försöker att inte pilla med för mkt detaljer såhär i början utan istället se till helheten. Det kommer ta lång tid, men det är bara är underbart. Det är alltid så tråkigt när man är klar ändå...Bilden är lite suddig, men den duger...

/cm



Studie: Kubism Del II

Arbetet har gått framåt, idag har jag brutit upp motivet utan att försöka tappa bort ursprunget. Det är förbannat svårt att få ihop allt så det inte bara blir massa streck. Jag har försökt att behålla så mycket av hundarna som jag kunnat, för jag tycker dom är kärnan i bilden. Ändå vill jag inte att dom ska bli för centrala utan strävar efter att arbeta med bildens alla ytor. Det vill säga jag vill få bort känslan av förgrund-bakgrund.....Ju längre jag arbetar med skissen inser jag att måleriet kommer bli krävande. Speciellt att hitta en bra färgballans.

/cm  

        Nästa steg: Måleri? Jag får nog se över färgtillgången först......

Studie: Kubism

För tillfället arbetar vi med Modernismen i skolan och efter jul ska vi göra en måleristudie. Måleriet ska fokusera på någon av de många ismer som modernismen innehåller och jag har valt Kubismen. Nu är jag inte helt grön på detta sätt att måla eftersom jag redan i somras läste flera böcker om ismen och målade lite, men jag finner den ändå utmanande. Nu har jag iallafall läst ännu mer om Braque och Picasso och ska inom kort fatta penseln igen. Jag har redan valt grundmotiv och börjat skissa. Jag lägger upp några bilder på det jag gjort hittills och kommer uppdatera bloggen allt eftersom målningen växer fram. 

/cm
     Nästa steg: att analysera motivet och bryta ned helheten till mindre delar

Anna Ternheim till Hultsfred

Den senaste skivan har spelats flitigt hos mig efter att den släpptes för några veckor sedan. Den är annorlunda mot hennes tidigare album men ändå fantastiskt bra. Nu läste jag att hon kommer till Hultsfred i sommar, jag hade dock hoppats att hon skulle komma till Kalmarsalen igen. När hon besökte Kalmar i samband med Separation Road turnén fick jag se en av de bästa spelningar i mitt liv. Jag hade inga förhoppningar innan men det blev bara grymt. 

Nu kommer hon som sagt till Hultan, men det känns överkurs och överpris att satsa på en biljett dit.. 

/cm  


Barometerns Artikel

En bra låt med ännu bättre text....

Ola Magnell - Vällingklockan
(Versionen med Kristofer Åström och Ronny Eriksson är underbar)

När vällingklockan ringde och när västanvinden ven
Och Dolly låg på farstubron och gnagde på ett ben
När plommonen var saftiga och luften sval och ren
Och mamma sjöng en vaggsång medan vintermånen sken
Då trodde man väl en och annan gång på troll och skrock
I knät på nån farbror som var glad och snäll och tjock
Och allt har sin säsong och varje tid har sin finess
Men vad har hänt, egentligen, i dej och mej sen dess

När bängen var på stridshumör och Eddie åkte fast
Och skölden var en skinnpaj och man var tie bast
När det var häftig kärlek vid ett första ögonkast
Och torsk att ta ett handbloss och skolka efter rast
Då tänkte man i tysthet att det kommer nog en tid
När man får ligga kvar i bingen utan stress och strid
Och allt har sin finess och allt som sker har sin säsong
Men vem kan säga: "Jag är fri från allt som hänt en gång."

Och tiden går och mänskor växer upp och mänskor dör
Och lämnar oss i vanmakt med vårt taskiga humör
En del får barn som kuvas och en del får barn som stör
En del får barn som går och undrar vad dom lever för
Och alla fastnar fort på varsitt sätt i varsin cell
Muren kan va synlig eller intellektuell
Och varje liv som släcks av sorg och bitterhet och tvång
Ger mej nåt att tänka på och en och annan sång

Orginalet:


Föräldragrupp

Idag har vi föräldragrupp. Förra gången var det verkligen helt kasst! Vi får väl se vad som hittas på ikväll...

/CM

Rufus och Ebba

RSS 2.0